Header-main

Muggen, wat te doen?

Berichtgeving over de chikungunya epidemie vindt u <hier>

mugZe zijn klein, je ziet ze bijna niet, maar oh wat zijn ze lastig! In principe zijn de muggen het hele jaar aanwezig, maar tijdens het regenseizoen kunnen de muggen echt een plaag zijn. En of dat niet genoeg is kunnen ze ook de ziekte 'dengue' overbrengen op hun slachtoffers.

De jeuk en de rode bult zijn eigenlijk allergische reacties van het lichaam. Vaak helpt een hooikoortsmiddel (antihistamine) of een vitamine B voorbereidende behandeling al goed tegen de overlast. Het houdt het prikken echter niet tegen. Voor de daadwerkelijke bestrijding van de muggenbeet kun je ervoor zorgen dat de mug niet prikt, en anders de overlast van de prik proberen te behandelen.

Er zijn vuistregels waar een mug wel, en niet, van houdt. Dat is al een goed begin om mee te starten. Ik heb een klein overzichtje gemaakt:

Waar houdt de mug WEL van Waar houdt de mug NIET van
Stilstaand water Wind (moeilijk vliegen)
Donkere plaatsen Koele ruimte
Zwarte kleding Rook
Warmte Droogte
Geen wind Mensen met Foetsie

Tip: In Nederland is er een gespecialiseerde "tropen" webwinkel waar u goede anti-insecten / anti-mug middelen kunt kopen. Ook muggennetten (klamboe's) zijn er in vele maten verkrijgbaar.

Anti-Muggen spray

OFF-anti-muggensprayEr zijn sprays en insmeermiddelen op de markt tegen muggen. Deze bevatten meestal het middel 'deet'. Dit kan goed helpen, maar niet elke mug laat zich hierdoor tegen houden. Er is wel een klein nadeel aan deze middelen. Ze worden direct op de huid aangebracht, en kunnen irritaties veroorzaken. Vooral bij langdurig gebruik. Lees daarom altijd de instructies!

Er zijn vele middelen op Curacao te koop. Maar ... in het regenseizoen zijn deze wel regelmatig uitverkocht! Het is dus niet onverstandig om ook vanuit Nederland een anti-muggen spray mee te nemen.

Persoonlijk vindt ik de OFF! muggenspray erg goed. Te koop in de supermarkt, toko's en botika's. Naar mijn idee werkt het uitstekend, en, het ruikt ook best lekker. Zeker vergeleken met andere deet producten.

Je zult een muggenspray voornamelijk 's avonds gebruiken. Wanneer je lekker op de porch zit, als je op een terras zit, of wanneer je gaat slapen zonder klamboe of airco.

Rook of Citronella kaars gebruiken

atack-anti-mugWat een een mogelijkheid is, als je lekker s avonds buiten wilt zitten, is het gebruik van een citronella kaars, of andere middelen zoals een Atack spiraal. In Nederland kennen ze deze spiraal nog van vroeger, maar op Curacao is het nog steeds te koop. Het is te vergelijken met een wierrook staafje, alleen dan in een spiraalvorm en met een lange brandtijd. Als je het aansteekt, dan komt er een lichte rook met een geur vanaf, waar muggen niet van houden.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet altijd het idee heb, dat deze middelen werken. Het zal wel helpen, maar toch wel beperkt. Ik gebruikte in zulke gevallen ook altijd de OFF! anti-muggenspray.

Airco of Muggennet gebruiken

Muggen houden niet zo van koele ruimtes, en daarom zullen ze niet snel een kamer binnengaan waarin de airco draait. Maar aangezien je niet de hele dag een airco op de slaapkamer zult laten draaien (kost een vermogen aan stroom!) is het niet gegarandeerd dat er helemaal geen muggen op de slaapkamer zullen zijn.

Het beste middel, en het meest veilige middel is het gebruik van een "klamboe" (ook wel "muggennet" genoemd). Dit net houdt de muggen perfect tegen, en er komen totaal geen bestrijdingsmiddelen aan te pas. Maar toch weer 1 nadeel, ... vaak lig je tijdens het slapen 'tegen' de klamboe. En dan kunnen de muggen er van buitenaf wel bij. Ze steken dan gewoon door de klamboe heen.

Slaapkamer mugvrij maken

Wanneer u echt last heeft van muggen in de slaapkamer, dan kunt u het volgende doen:
Enkele uren voordat u gaat slapen, doe de ramen en deuren dicht. Dan de hele slaapkamer sprayen met een anti-mug spuitbus. Spuit richting het plafond, en dan vooral langs de hoeken en randen. Spaarzaam spuiten is al voldoende. En verlaat dan ook zelf de slaapkamer en sluit de deur.

Na ongeveer een half uurtje zijn de muggen dood. U kunt de deur weer wat openen om te luchten. (Let op: Luchten is belangrijk!!) En het raam openen, maar wel alleen met een horgaas ervoor. Het helpt om nu ook even de airco of ventilator aan te zetten, zodat de muggen niet weer in de slaapkamer komen. (Ze houden niet van koude lucht en wind.)

Dit ritueel deed ik vaak, wanneer ik 's avonds nog ergens heen ging. Bij vertrek even spuiten, en bij terugkomst even luchten.

Ik ben geprikt, ... wat nu?

glacial-alcoladoNiet krabben, anders krijg je wondjes en littekens.

Er zijn wat huismiddeltjes:

 • Inwrijven met een blokje ijs.
 • Onder heet water spoelen (49°C / 120 °F) of een metalen eetlepel in bijvoorbeeld je thee heet laten worden en op de nieuwe beet zetten voor een paar minuten, de hitte zorgt ervoor dat de histamine stoffen worden meegevoerd in het bloed.
 • Insmeren met tijgerbalsem. (Waarschijnlijk moeilijk verkrijgbaar op het eiland.)
 • Een anti-jeuk zalf
 • Glacial (een middel wat ik altijd gebruik)
 • Tandpasta smeren op de muggenbult helpt je van de jeuk af
 • Op de Cas-Coraweg koop je bij het Indiaase winkeltje cocos/limon olie. Even insmeren en de citroengeur houd de muggen weg.
 • of Pure citronella olie (eventueel wat verdunnen met water). Te koop bij de vele botika's of drogisterijen.


Er zijn ook medische hulpmiddelen LET OP! Vraag advies bij de apotheek (Botika):

 • Vitamine B innemen (enkele weken van te voren mee beginnen!). Zoals vitamine B forte complex. Duurt even. Je wordt dan wel gestoken, maar je krijgt dan geen allergische reactie.
 • Benadryl
 • Antihistamines, tegen allergische reacties. (Zoals hooikoortsmiddelen.)
 • en voor erge gevallen corticosteroids (zoals hydrocortisone en triamcinolone).


Even tussendoor; Glacial is een echt, ik zou haast zeggen authentiek, Curacaos product voor meerdere toepassingen. Alcolado Glacial: het flesje gevuld met de frisgroene cologne en de pinquin op het etiket wordt al jaren in de markt gezet met de slogan: airconditioning in a bottle. De cologne werkt verfrissend in de warmte, helpt tegen buikpijn, hoofdpijn, en de maandelijks terugkerende vrouwenprobleempjes. En zo gebruik ik het als after-shave. Overal te koop in kleine, tot grote flesjes.

Dengue

Deze ziekte komt voor op Curacao, en wordt door denguemuggen overgebracht. Daarom hier wat informatie:

(Bron: Wikipedia)
Dengue (ook wel knokkelkoorts) is een virusziekte die voornamelijk wordt overgebracht door beten van de muggensoort Aedes aegypti. Er zijn vier verschillende verwante virussen bekend die een vergelijkbaar ziektebeeld kunnen geven; na het doormaken van een infectie met een van de vier is men voor die variant levenslang immuun. Er ontstaat echter geen kruisimmuniteit tegen de overige drie virussen. Er zijn integendeel zelfs aanwijzingen dat een infectie met een van de andere virussen dan juist ernstiger kan verlopen. Dit komt omdat het afweersysteem in eerste instantie de bestrijding activeert met de afweerstoffen die eerder zijn aangemaakt voor een andere variant.

Symptomen
Plotse koorts (tot 41 °C), met zware hoofdpijn, pijn in gewrichten en spieren, en soms een uitslag, die uit helderrode petechiën bestaat en meestal op de onderbenen en de borst begint. Er kan ook een maagdarmontsteking bestaan met misselijkheid, overgeven en/of diarree (met bloed).

In sommige gevallen zijn de symptomen veel milder, en kan de ziekte, als er geen uitslag optreedt, worden miskend als griep of een andere virusinfectie. Op deze manier wordt de ziekte soms overgedragen door mensen die terugkeren uit tropische landen. Patiënten zijn alleen besmettelijk zolang ze nog koorts hebben.

De klassieke dengue duurt na een korte incubatieperiode (minder dan 10 dagen) ongeveer 6-7 dagen, met een kleine koortspiek tegen het eind. De hoeveelheid bloedplaatjes blijft dalen tot de temperatuur weer normaal is, en tegen het einde van de koorts komen ook de huidafwijkingen opzetten.

In gevallen van hemorhagische dengue (met bloedingen) treedt ook hoge koorts op, met bloedingsneiging door trombocytopenie en indikking van het bloed. Een klein percentage van deze gevallen raakt in shock; dit 'dengue shocksyndroom' heeft een hoge mortaliteit.

Behandeling
De patiënt moet voldoende drinken, en eventueel extra vocht krijgen via een infuus als dit niet lukt. Er bestaat geen vaccin en ook geen medicatie tegen dengue. Er worden soms wel ondersteunende medicijnen voorgeschreven. Neem altijd contact op met uw huisarts!

Chikungunya

Chikungunyakoorts is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door muggen die overdag steken. Het Chikungunyavirus wordt overgebracht door Aedesmuggen (A. aegypti en A. albopictus). Deze muggen steken overdag.

Symptomen
- plotseling opkomende hoge koorts (>38.5C)
- ernstige spier- en gewrichtspijn
- hoofdpijn
- lichtschuwheid
- huiduitslag (rash) die enkele weken tot maanden kan aanhouden.

Behandeling
Er bestaat geen vaccin en ook geen medicatie tegen chikungunya. Er worden soms wel ondersteunende medicijnen voorgeschreven. Neem altijd contact op met uw huisarts!

Meer informatie: <Lees dit artikel>

En de mensen die er wonen dan?

Wanneer je langere tijd op Curacao verblijft (>6 maanden) dan past je lichaam zich aan de omstandigheden aan. De huid wordt dikker door inwerking van de zon (talgvorming) waardoor de muggen moeilijker kunnen prikken, en het afweersysteem 'went' aan de muggenbeten. (Jeuk en rode plekken worden veroorzaakt door ons afweersysteem). Je zult daardoor minder last hebben van een muggenbeet, dan mensen die maar kort op het eiland verblijven.

Stilstaand water

Een mug legt zijn eitjes in stilstaand water. De eitjes worden een pop, en de pop wordt een larve. Pas wanneer de larve een volwassen mug wordt, gaat deze uit het water. Om muggen bij je huis te voorkomen, moet je er dus voor zorgen dat er geen stilstaand water is!
Stilstaand water vindt je vaak in plassen, vijvers, emmers, lege autobanden, maar ook bijvoorbeeld plantenbakken. Loop je huis goed rond, en verwijder alle 'stilstaand water' objecten. Als een emmer buiten staat, zet deze op z'n kop. Geef planten niet overmatig water, maar alleen hetgeen wat ze verbruiken.

Ten slotte ...

Ik heb me laten vertellen dat muggen op zwarte kleding afkomen. Ze houden van donker, en op een donker oppervlak kunnen ze zich goed verbergen, dus er zit wel een logica in.

Trek 's avonds, op de porch of op het strand, een lange broek aan en eventueel dunne sokken. Dat helpt alweer een beetje.

Veel gebruikt is het 'Foetsie' apparaat. Een soort tennisracket met een elektrisch binnenwerk die de mug 'zapt'. Ook in Nederland is die tegenwoordig overal verkrijgbaar.

En dan nog een disclaimer; Ik heb alles opgezocht en uitgewerkt, maar ik ben niet medisch onderlegd. Ga voor medisch advies daarom altijd naar uw huisarts.

We use cookies
Bon Bini - Wij gebruiken cookies op onze website. U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet, maar ze zijn essentieel voor het correct functioneren van de website. Er wordt geen prive-gevoelige data verzameld door ons.