Header-main

Pìca, pittige dressing

pica-sausPica is een zeer pikante, maar wel lekker frisse dressing die bij elke 'snèk' op Curacao geserveerd wordt bij jouw bestelde gerechten. Als je eten gaat afhalen, dan krijg je de keuze of je er pica bij wenst. Wanneer je bij een snèk blijft eten, dan wordt er een potje met pica op tafel gezet, zodat je die zelf kunt toevoegen. Erg lekker, erg pittig!

Het recept voor de Pica dressing

Even een waarschuwing vooraf; doe bij het snijden van de madame Jeanette pepers beschermende handschoenen aan!! Uit eigen ervaring kan ik melden dat mijn vingers 2 dagen lang 'in brand' stonden door de sappen die vrijkomen tijdens het snijden. En het helpt niet om tijdens het snijden regelmatig de handen te wassen. (Ook dat weet ik uit eigen ervaring.)
OF
Als je pikante pepers snijdt kan het zijn dat je handen een branderig gevoel geven, als je echter op voorhand je handen inwrijft met olie heb je daar geen last van.

Wrijf ook niet in je ogen, EN veeg niet over je huid zoals bijvoorbeeld in je gezicht. De huid en je ogen zullen een sterk branderig gevoel geven!

Benodigd voor de Pica saus

pica-dressing2 grote uien gesnipperd
1 wortel geraspt fijn (tip: zakje fijngesneden julliettes uit de supermarkt)
4 madame jeanettes (Kleur maakt niet uit, rood ziet er smakelijker uit.)
1 dl azijn (witte)
2 eetlepel suiker
2 kruidnageltjes
zout naar smaak
water

Een ruime glazen afsluitbare pot. (Plastic kan invloed hebben op de smaak, en is vaak niet bestand tegen azijn.)

Bereiding

De gesneden en gesnipperde producten kunnen allemaal in 1 pot/schaal gedaan worden.

Pel en snipper de ui in kleine stukjes.
Daarna de wortel schoonmaken en fijnraspen. (Als je een pakje gesneden julliettes hebt gekocht, dan de julliettes nog wat fijner snijden in kleinere stukjes.)
De Madame Julliettes fijn snijden in kleine snippers. De stokjes kunnen verwijderd worden, evenals de pitjes die aan de binnenkant zitten.

Alle gesneden en gesnipperde producten kunnen bij elkaar in een ruime glazen pot vermengd worden.
Voeg hieraan de suiker, azijn, zout en water toe. De gesneden producten moeten net onder water zijn.

Als u het te pittig vindt, dan kunt u qat extra suiker toevoegen. Suiker neutraliseert de capsicaine (de hete stof die in de pepers zit.)
Deksel op de pot en ongeveer een weekje laten trekken (doch minstens 24 uur!).

Serveren

Serveer het in een klein glazen potje op tafel, met een theelepeltje erbij om het op te scheppen. Heerlijk bij uw rijsttafel, maar ook op bijvoorbeeld een boterham met pindakaas.

Branderige vingers of huid na het snijden van pepers?

In de pepers zit capsicaine, de 'hete' stof in de Madame Jeanettes. Deze is niet oplosbaar in water of zeep. Het is wèl oplosbaar in vet en olie. Wassen met water en zeep helpt dus niet! Neem gewoon wat olie (zoals olijfolie) en masseer dit in op de branderige plek. Daarna even de olie afwassen met water en zeep.