Header-main

Amstel Bright bier

amstel-brightAmstel Bright bier is een heerlijk fris biertje wat dan ook het lekkerste smaakt op Curacao. Dit bier moet gewoonweg gedronken worden in het (sub-)tropische klimaat om goed tot zijn recht te komen. Het bier wordt meestal geserveerd in de fles, met een stukje limoen in de opening gestoken. Het is erg lekker om dit limoentje een beetje uit te persen in het bier. Dat maakt de smaak nog frisser. De eigenlijke reden van het limoentje is; de opening inwrijven met limoen zodat de insecten wegblijven. Insecten hebben een hekel aan de zure limoen.

Vanaf 2015 ook verkrijgbaar in Nederland. Je waant je weer even op het strand van Curacao :)

Gebrouwen in Nederland

De Amstel Bright werd vroeger in de Amstel fabriek op Curacao gebrouwen. Deze Amstelfabriek op de Antillen is gebouwd in 1960. In 2006 is de fabriek volgens mij failliet gegaan. De productie is daarna overgenomen door de Amstel Brouwerij (eigenaar Heineken) in Nederland. In 2010 is de Amstel fabriek op Curacao gesloopt.

Amstel Bright wordt nu dus gewoon in de Heineken Brouwerij in Den Bosch gebrouwen, en daarna wordt het geëxporteerd naar Curacao en de rest van de Antillen.

Rond 2003 was Amstel Bright ook te koop in Nederland, maar dat bleek geen succes. Misschien was het een verkeerde moment om dit bier op de Nederlandse markt te brengen omdat er toen ook veel smaakjesbieren op de markt kwamen. Het zou nu een goede concurrent kunnen zijn van Corona bier. Men heeft toen besloten om het bier niet meer in Nederland te verkopen.

Na de overname van de productie is er waarschijnlijk (is een gissing van mij!) overeengekomen dat Amstel Bright als een exclusief Antilliaans product moet worden beschouwd, zoals dat ook was toen de Amstel Brouwerij op het eiland nog bestond. Het bier mocht niet vanaf de brouwerij in Nederland verkocht worden. Het is was dan ook lange tijd nergens verkrijgbaar in Nederland.

Amstel Bright sinds 2015 verkrijgbaar in Nederland

Sinds 2015 is het beleid van Amstel (Heineken) gewijzigd. De Amstel Bright is nu ook via normale wegen weer beschikbaar in Nederland. Wij hebben van de Heineken sales afdeling het bericht mogen ontvangen dat Amstel Bright gewoon in Nederland verkrijgbaar is bij diverse horecabedrijven en slijterijen. Amstel Bright is nu dus gewoon in Nederland bestelbaar bij de Heineken groothandel. Of het snel in de supermarkt te vinden zal zijn, dat zal nog wel even op zich laten wachten.

De meeste slijterijen zullen het niet direct op voorraad hebben, maar ze zouden het nu wel moeten kunnen bestellen bij de (Heineken) groothandel.

In 2013 was dat nog anders; toen was de Bright wel te krijgen, maar alleen omdat het terug geimporteerd werd vanuit Curacao naar Nederland.
Toen hebben wij medio 2013 bericht mogen ontvangen van de Amstel Brouwerij, dat het Amstel Bright bier in Nederland weer te koop is! Destijds werd het bier exclusief verkocht door de slijterij Mitra, die in Nederland diverse vestigingen heeft. In 2013 mocht het bier nog steeds niet in Nederland verkocht worden. De slijterijketen importeert het bier weer terug van de Antillen. Hoe gek kan het zijn; het bier wordt gebrouwen in Nederland, geëxporteerd naar Curacao, om vervolgens weer via import terug te halen van Curacao naar Nederland. Dat verklaart ook de hoge prijs voor een flesje Amstel Bright.