Header-main

Veiligheid stagiairs Curacao

Gepubliceerd: maandag 14 oktober 2013

Vandaag is er veel ophef over de veiligheid van stagiairs in Curacao. De Telegraaf heeft op 24 juli 2013 een artikel uitgebracht dat er in de afgelopen weken tientallen studenten beroofd zijn. In een uitzending van 1-Vandaag wordt het verhaal belicht van een stagiaire die beroofd en neergestoken werd. Toch moet het niet overdreven worden. Het is zeker niet per definitie onveilig!

In de praktijk moet het bericht van de Telegraaf ook iets genuanceerd worden, want tijdens 1 overval werd er een groep van 13 stagiaires beroofd. Vandaar dat er over 'tientallen' slachtoffers gesproken wordt. Uiteraard is dit zeer ernstig en treurig, maar het is wel erg jammer te noemen dat het verhaal over de veiligheid van de stagiairs zo uitgebreid en negatief in het nieuws komt.

 

Curacao heeft nieuwswaarde, hetzelfde nieuws uit Nederland niet.
Het ligt weer onder een vergrootglas omdat het over Curacao gaat, maar ook in Nederland zijn berovingen aan de orde van de dag, alleen hoort men daar bijna niets over. (Het gebeurt te vaak, dus heeft het geen nieuwswaarde meer!) Zie bijvoorbeeld dit bericht over 40 (!) berovingen in de maand Juni in alleen Rotterdam! Of dit bericht van NU.nl waarin staat dat er in de eerste maanden van 2013 al 2877 straatroven zijn geweest in Nederland.

Een dag later (26 juli 2013) meldt de Telegraaf
Nederlandse stagiairs op Curaçao worden net zo vaak overvallen als andere personen op het eiland. ''Dat het nu lijkt alsof er bovenmatig veel stagiairs overvallen zijn, komt doordat sommige stagiairs valse aangiften doen van overvallen. Daardoor worden de cijfers vervuild”, aldus de Curaçaose minister van Justitie Nelson Navarro donderdag (lokale tijd).

Het blijkt ook dat er regelmatig verzekeringsfraude wordt gepleegd door de studenten. Ze doen een valse aangifte op het politiebureau van een overval of spullen die gestolen zijn zoals een I-pad of een smartphone. Vanuit Nederland zou een verzekeringsagent inmiddels naar Curaçao zijn gevlogen om vermeende valse aangiften te onderzoeken.

Negatieve berichten van invloed op populariteit van Curacao
Deze negatieve berichtgeving kan onterecht, negatieve gevolgen hebben voor het eiland. Er zijn immers op jaarbasis zo'n 1200 stagiairs op het eiland, en niet alleen is dat een goede inkomstenbron voor de lokale horeca, maar ze zorgen ook voor een zeer veel hotelovernachtingen door bijvoorbeeld de bezoekende ouders en vrienden.Ook voor toeristen kunnen deze berichten een afschrikkende werking hebben. 1/3 Van alle toeristen op Curacao komen vanuit Nederland. Het zal een grote impact hebben wanneer een deel daarvan niet meer naar Curacao durft te komen.

Geen bangmakerij, maar meer een waarschuwing
Nu worden toekomstige stagiairs bang gemaakt om iets wat niet erger is dan anders. Het  bericht over de berovingen van de studenten op Curacao werd door het stagebureau WereldStage gemeld aan de media, en ze werden daarop geïnterviewd door de Telegraaf. De Telegraaf heeft het verhaal spectaculair opgeschreven en het bericht van de Telegraaf is overgenomen door de diverse landelijke media.

Het doel van WereldStage uit Curacao, was niet om stagiairs niet meer naar Curacao te laten komen, maar juist om de studenten te attenderen op hun eigen gedrag en de veiligheid. Zelf kunnen ze ook het één en ander doen om veiliger te zijn. Dit doel valt ook op te merken in het interview van de Telegraaf. Zoals de verslaggever van de Telegraaf zelf ook al verteld; "de meeste stagiairs zien geen gevaren. Ze zien alleen maar witte stranden, palmbomen en blauwe zee". De stagiair zelf kan zich ook beter voorbereiden om zo veilig mogelijk op Curacao te verblijven.

Er staat een uitgebreid artikel over de veiligheid van Stagiairs op CuracaoVoorJou.nl waar toekomstige stagelopers misschien iets aan kunnen hebben. De strekking van dat bericht is: Doe op Curacao wat je Nederland ook zou doen, en doe NIET wat je in Nederland ook niet zou doen. Wanneer je realistisch en reëel blijft, dan staat de stagelopers een geweldige tijd te wachten op Dushi Curacao.

De criminaliteit is uiteraard aanwezig op Curacao, en het wordt ook meer en gewelddadiger, maar ik wil hier toch ook graag benadrukken dat hetzelfde ook in Nederland aan de hand is. Ook in Nederland krijgen ze steeds vaker te maken met een steeds gewelddadigere criminaliteit. Dat is nu eenmaal het gevolg van de economische malaise. Het is een treurige ontwikkeling, zowel in Curacao als in Nederland. Maar om dan gelijk zo een grote negativiteit over het eiland uit te roepen gaat wat mij betreft iets te ver.

Curacao is a Dushi Place to be!